Everberg
Grubbe
Everberg
De gerenoveerde Villa De Grubbe
© Baert
Villa De Grubbe, die op het domein ligt van de gelijknamige gesloten jeugdinstelling in Everberg, deelgemeente van Kortenberg (Vlaams-Brabant), is omgevormd tot een school voor de inwonende jongeren. Pers en publiek mochten zaterdag een kijkje komen nemen in het gerenoveerde pand, dat vroeger dienst heeft gedaan als vogelpark.
Het gebouw is opgetrokken in het jaar 1907 in de Engelse cottagestijl. De eigenaar van het gebouw, een rijke bankier uit Ukkel, was een groot liefhebber van vogels. Op het domein liet hij een heus vogelpark bouwen, van in totaal 8 hectare groot, met de Villa als centrale plek. “De villa was ooit het Pairi Daiza van de belle époque. Bezoekers kwamen van overal om de verschillende soorten vogels te bewonderen”, vertelt Walter Sevenants, voorzitter van de gemeentelijke erfgoedcommissie van Kortenberg.
Laatste schakel in renovatie
Tot in 1925 blijft De Grubbe een vogelpark. Nadien wordt het verkocht aan een dame uit Scherpenheuvel, die het op haar beurt, net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, doorgeeft aan de Belgische staat. Ook na WOII blijft het als militaire kazerne dienen. Rond de eeuwwisseling verandert de functie van het domein naar gemeenschapsinstelling. Vandaag huizen er 55 jongeren in de gesloten instelling, maar die capaciteit wordt op dit moment stelselmatig verhoogd tot 80.
De afgelopen jaren werd de campus grondig vernieuwd. De verbouwing van de Villa tot schoolgebouw is de laatste schakel in die vernieuwing. In totaal zijn er tien klaslokalen voorzien, met telkens ruimte voor maximaal zes leerlingen, verdeeld over twee verdiepingen. Op het derde verdiep is de lerarenkamer ingericht.
De laatste werken rondom de Villa worden de komende weken afgerond. Vanaf volgende maand zullen de jongeren er les volgen. Tot hiertoe kregen de jongeren les in het administratief gebouw op de campus.
Het Laatste Nieuws 8 april 2023